beribu halangan, satu pujukan...

11.11.10 7:28 AM , , | Posted by piewahid
Kadang2 saya cemburu. Agungnya cinta itu. Beribu halangan berbanding satu pujukan tetapi rayuan cinta yang satu itu juga diturutnya.

Saya bekas perokok tegar. Saya tahu tari silat sang perokok tetapi kita saling menyayangi atas nama saudara seagama dan sebangsa. Apatah lagi silaturrahim sesama insan telah kita jalinkan.

Manusia tiada yang sempurna tetapi kita perlu sentiasa berusaha menjadi lebih baik. Sebagai tanda saya sangat menyayangi keluarga dan kengkawan, saya turut menyiarkan kempen ini.

Terima kasih.





piewahid:
Saya sebenarnya keberatan untuk publish entry kerana saya tidak mampu menziarahi blog kengkawan. Saya suka berkongsi idea dan cerita tetapi saya malu. Keadaan kesihatan saya menghalang saya duduk lama2. Harap tiada yang terasa hati.

BABI...


Kepada kengkawan tersayang, sila baca betul2 info ini. Sesiapa sahaja saya yakin sedikit sebanyak akan terlibat. Kalau dah memang ada diabetes, lagilah pentingnya info berikut kepada kengkawan. Isu ni memang isu lama tetapi elok juga kita refresh kembali.

Setidak2nya kita pernah menelan dan menggunakan ubat, kan? Selalu tak kita terfikir apakah bahan2 yang digunakan dan halalkah sebenarnya ubat tersebut? Maklumlah kebanyakan produk buatan luar negara. Jika HARAM, adakah kita memang tiada alternatif lain? Atau mungkin juga kita langsung tak ambil peduli?

TOLONG klik SINI.

Di hospital baru2 ni saya lihat terlalu ramai pesakit yang mengalami komplikasi akibat diabetes. Ada yang terpaksa dipotong jari, kaki, berkudis dan bernanah, masalah jantung, buah pinggang, darah tinggi dan sebagainya. Walaupun sakit berbeza tetapi saya ditempatkan di wad yang sama kerana memang mengidap diabetes.

INGAT YA, diabetes dianggap pintu kepada penyakit2 kronik lain. Tanpa kawalan, gula dikatakan lebih pantas membunuh kita berbanding dadah.

Kawalan gula boleh dibantu dengan ubat2an yang diambil secara oral atau suntikan bergantung kepada tahap penyakit tersebut. Beberapa isu menarik tentang kaedah rawatannya ialah penggunaan Highly Purified Insulin daripada babi. Semasa di hospital, 2, 3 hari juga saya disuntik insulin sebelum saya memaklumkan bahawa saya hanya mengambil ubat2an secara oral. Saya takut insulin tersebut mengandungi bahan yang meragukan.

Apakah Hukum Penyuntikan Highly Purified Insulin Daripada Babi?

Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan
Bagi Hal Ehwal Agama Islam Kali ke - 6
Tarikh: 10 Oktober 1983
Keputusan Muzakarah:

"Hukum menyuntikkan Insulin daripada najis mughalazah (babi) bagi tujuan perubatan pesakit kencing manis adalah harus sebab darurat. Begitu juga hukuman bagi mereka yang menjalankan penyuntikannya."

Secara peribadi saya tetap mengatakan hukumnya adalah: HARAM. Fatwa tersebut perlu dikaji semula kerana sudah dikeluarkan terlalu lama.

Harus sebab darurat sekiranya tidak ada pilihan lain. Sekiranya ada pilihan, HARAM hukumnya. Kemajuan sains & teknologi perubatan telah berubah dengan drastik.

"Sesungguhnya Allah telah menurunkan penyakit dan ubat, dan dijadikan bagi setiap penyakit itu ubatnya, maka berubatlah kamu dan jangan kamu berubat dengan yang diharamkan." (Hadis Riwayat Abu Daud)

Antara pilihan yang lain menggantikan insulin yang diperbuat daripada bahan2 HARAM adalah seperti berikut:

1. Insulin alternatif daripada haiwan halal yang lain.
2. Diet yang terancang.
3. Madu Lebah bercampur manisan nipah.
4. Ubat2 homeopati dan supplement food tertentu serta banyak lagi.

Saya tidak setuju kita mengambil jalan mudah dalam mengeluarkan fatwa kerana alternatif lain pun turut perlu dikaji secara saintifik dan klinikal. Kalau dah sampai ke tahap terlantar koma di ICU, itu diluar kawalan kita.

Pendapat kengkawan? Terserah kepada masing2 sebab saya bukan alim ulama’. Yang terbaik ialah, jaga kesihatan elok2, bimbang disuntik insulin daripada babi.


piewahid:

1. Insulin daripada babi dikatakan jauh lebih baik daripada lembu kerana hanya berbeza sejenis amino asid sahaja dengan manusia manakala lembu mempunyai 3 perbezaan amino asid. Persoalannya, adakah semua pesakit mampu membezakan insulin tersebut tidak diperbuat daripada babi?

2. Penggunaan insulin yang dihasilkan secara bio-sintesis daripada insulin manusia masih belum digunakan secara meluas di Malaysia.

3. Selain insulin, antara bahan yang sering menjadi kontroversi ialah gelatin, xeno transplantation, hormon, vaksin, alkohol dan pemindahan dan pembersihan darah. Wallahu a'lam!


Antara sumber:

SAYA CABAR MEREKA DIAMBIL TINDAKAN TEGAS


Masya-Allah...

Tadi, semasa saya terkial2 gugel maklumat berkaitan masalah kesihatan, saya terkejut apabila antara hasil carian saya ialah sebuah blog melayu yang 100% padat dengan cerita2 lucah dan jijik.

Kita tahu, memang bersepah websites porno di luar sana tetapi tidak menyangka pula ada blog khas secara terang-terangan melacurkan agama dan minda demi sesuap nasi. Dalam bahasa melayu pula tu, sudah tentu dibaca oleh anak2 melayu Islam.

Saya ingatkan selepas kecoh tentang web ‘melayuboleh’ dulu, sekurang2nya kemudahan akses bahan2 porno melayu agak terkawal. Rupa2nya tidak! Agenda mereka cuma satu, mahu meruntuhkan kemuliaan Islam. saya tengok statistic yang sentiasa bertenggek (online) kat situ cukup tinggi. Siapa lagi kalau bukan anak2 kita.

Hati saya cukup sakit dan hairan kenapa ianya ‘terlepas pandang’ sedangkan dalam keadaan yang lain, pihak yang berkewajiban cukup alert dengan laman2 web yang menegur mereka.

Kepada pihak yang berwajib dan bertanggungjawab, tak kira siapa pun dalang di sebalik blog ini sama ada melayu, cina, india atau yahudi, saya

CABAR, SUPAYA DIAMBIL TINDAKAN TEGAS DAN SEGERA TERHADAP MEREKA

kerana ianya jelas telah menjatuhkan maruah dan kesucian umat Islam dan orang2 melayu.

Kalau kengkawan nakkan kepastian, klik lah sendiri tetapi jangan salahkan saya. Saya tak bermaksud mempromosikan blog laknat tersebut tetapi saya tidak rela anak2 kita menjadi mangsa. Walaupun bukan insan sempurna tetapi kita wajib mengajak ke arah kebaikan dan mencegah kemungkaran.

http://seksmelayu18.blogspot.com/



Piewahid:
Teringat kisah
Benjamin Stephen, selepas bertahun2 barulah ada sedikit ‘teguran kasih sayang’ oleh pihak yang berkenaan.

Etika Penggunaan Handphone....



Entry ni dah saya siapkan hampir 2 bulan yang lalu tetapi kekangan keadaan menyebabkan saya tak sempat publish. Jom kita share sambil2 saya nak ziarah blog kengkawan pula secara beransur2. Kalau tak, nanti langsung tak sempat. Kalau kengkawan rasa entry ini ada manafaatnya, tolong sebar2kan ya.

Zaman sekarang HP seolah-olah telah menjadi keperluan asas. Budak2pun guna HP canggih-manggih tetapi kita selalu tak ambil kisah tentang adab-adabnya.

Beberapa etika penggunaan HP yang perlu diperhatikan dan dijaga ialah:

1. Menyingkatkan perbualan.

Perbualan melalui HP hendaknya dilakukan sesingkat mungkin untuk menghindari pembaziran. Jangan terlalu kerap menggunakan HP tanpa keperluan penting. Apa guna bergayut sampai berjam-jam? Silap2 kalau drive, bayar tol dan berjumpa sendiri, kosnya jauh lebih murah.

2. Jangan menyusahkan penerima panggilan.

Contohnya menelefon dan bertanya: “Tahu tak siapa ni?” Bila dijawab “Tidak”, mulalah menyalahkan. Katanya tak kenal kawanlah, tak simpan nombor HP lah.... boring betul kan? Sepatutnya orang yang buat panggilanlah yang memperkenalkan diri.

Diriwayatkan dari Jabir bin Abdullah, berkata:
Aku datang kepada Nabi, lalu aku memanggil baginda. Baginda lalu bertanya: Siapa?” Maka aku jawab: “Saya”. Beliau keluar sambil berkata: “Saya… saya…” (menunjukkan beliau tidak suka dengan jawaban “saya” tersebut). (HR. Bukhari 6250 dan Muslim 2155).

3. Menjaga perasaan penerima panggilan.

Mungkin ketika kita buat panggilan, dia sedang sakit atau sedang berada di tempat yang tidak sesuai untuk bercakap. Contohnya di masjid, majlis pengkebumian, perut memulas, bermesyuarat dan sebagainya.

Bila panggilan tidak dijawab atau dijawab dengan singkat, maka si pemanggil perlu bersangka baik. Tak baik marah2 tak tentu pasal.

Dan si penerima panggilan hendaknya memberitahu keadaannya dengan ringkas supaya jauh dari prasangka si pemanggil.

4. Off atau silent mode HP ketika berada di masjid, hospital atau mana-mana jua majlis ilmu.

Adab yang ni sangat penting. Tujuannya? Tak payahlah kut. Kita boleh fikir sendiri. Kalau di masjid, kasihanlah pada jemaah2 yang lain terganggu semasa solat bila dengar ringtones kita. Hip-hop, trash metal atau dangdut. Kalau tok imam bergelek kang, siapa nak jawab? Kadang2 ringtones bunyi kentut, kucing mengiau, jet pejuang pun ada.

Sebaliknya kita juga harus berlapang dada jika ada orang yang lupa mematikan HPnya. Jangan serta-merta menegurnya dengan kasar atau memandangnya dengan sinis. Mungkin dia tidak sengaja dan lupa.

Contohi Rasulullah yang sangat berlemah-lembut terhadap seorang arab Badwi yang kencing di masjid. Baginda memerintahkan untuk menyiram bekas air kencing itu dengan setimba air.

Abu Hurairah berkata: “Seorang Badwi berdiri lalu kencing di masjid. Serta merta orang-orang yang hadir mengherdiknya. Tapi Nabi berkata pada mereka: “Biarkan dia selesai. Lalu siramlah kencingnya dengan setimba air. Sesungguhnya kalian diutus untuk mempermudah, bukan untuk mempersulit.” (HR. Bukhari)
Begitulah sifat Fatanah (Bijaksana) Rasulullah. Berdakwah dan mendidik sekaligus.

5. Menghindari penggunaan ringtones lagu dan muzik kerana ianya sangat mengganggu.

Gunakan ringtones yang biasa2 saja. Lebih2 lagi , jika berbunyi di dalam masjid atau majlis-majlis ilmu yang telah disebutkan tadi. Ada pendapat mengatakan menggunakan ayat2 suci al-Qur’an sekalipun sebagai ringtones adalah haram berdasarkan beberapa sebab. Itu kengkawan gugel lah sendiri, nanti panjang sangat entri ni.

6. Tidak menggunakan HP semasa berada di majlis-majlis rasmi, bermesyuarat atau ketika tetamu sedang berucap. Bercakap dengan suara yang kuat pulak tu, aduhai...

Abu Tammam berkata: “Siapakah yang engkau cuba naikkan kemarahannya atau kau cuba perbodohkan, sedangkan ia membalasnya dengan kesabaran dan kearifan. Kau lihat dia memperhatikan pembicaraan dengan sungguh-sungguh dan dengan sepenuh hatinya padahal ia mungkin lebih memahaminya.”

Membuat panggilan atau menerima panggilan dalam situasi di atas masih boleh difahami jika betul2 penting tetapi ringkaskanlah perbualan dan bercakap dengan perlahan. Kalau boleh keluarlah seketika.

Dimaafkan bagi pemimpin majlis atau orang tua untuk menelefon atau menjawab panggilan telefon. Begitu pula semasa pertemuan biasa dengan keluarga atau teman-teman.

7. Jangan merakam perbualan atau loudspeaker di tengah orang ramai tanpa sepengetahuan penerima / pembuat panggilan.

Perbuatan ini tidak sepatutnya dilakukan terutama jika perbualan tersebut bersifat khusus atau rahsia. Ini adalah sejenis pengkhianatan. Bayangkan jika rakaman kemudian disebarkan melalui internet dengan suntingan tertentu.

Termasuk juga menyalahgunakan kamera HP untuk merakam dan menyebarkan gambar atau video yang mengaibkan. Tindakan tersebut adalah tindakan maksiat, khianat dan mengurangi keadilan seseorang.

8. Menjaga sopan santun berSMS.

Gunakan bahasa2 yang sopan, berfaedah dan ringkas. Namapun SMS, patutnya ringkas ajelah kan? Jangan SMS tak kira masa. Kengkawan dah tidur pun masih hantar SMS. Apatah lagi kalau isteri atau suami orang yang dah tidur pun nak SMS.

9. Meneliti kebenaran sesuatu SMS.

Jangan jadi penyampai kepada mesej2 berantai. Faham maksud saya SMS berantai kan? Hal seperti ini tidak sepatutnya berlaku kerana boleh menjerumuskan seseorang ke dalam hal-hal bid’ah. Kita ingatkan dapat pahala, bimbang akhirnya membawa dosa kerana berkemungkinan berita palsu itu akan tersebar. Bila mesej baik yang dikirimkan, insya-Allah kita akan mendapatkan manfaatnya. Begitu juga sebaliknya. Saling menasihati memang bagus asalkan sumbernya sahih.

10. Menghindari pesan-pesan SMS yang tidak baik.
Misalnya mengandungi kata-kata fitnah, melampau atau porno. Gunakan bahasa yang mudah difahami.

Al-Mawardi berkata: “Dan yang termasuk perkataan buruk, yang wajib dijauhi dan mesti dihindari adalah kata-kata yang mengandungi 2 makna. Mulanya difahami sebagai kata-kata buruk. Setelah diteliti dan difahami dengan teliti ternyata bermakna baik”. (Adabud Dunya Wad Dien: 284).

Semoga entry ini ada manfaatnya kepada kita semua.


Piewahid:
Ada lagi ke koleksi 3gp dalam memory card tu? Dahlah... henti2kan ya! hehehe...

Rujukan: Syeikh Dr. Bakar Abu Zaid, “Adabul Hatif” (Adab Menelefon)